Kombinationen af svømning, cykling og derefter en løbetur er blevet meget kendt i Danmark, fordi kronprinsen gik meget op i sportsgrenen. Han deltog til og med i Ironman-konkurrencen 2013 i København. Triathlon passer både den, der ønsker allround-træning, og den, der træner på eliteplan. Men du er nødt til at være typen for udholdenhedsidræt. Der findes konkurrencer på alle niveauer – så du må vælge dem omhyggeligt, efter din kapacitet og ambition.

De fleste, der interesserer sig for Triathlon, går op i sundhed, velvære og en aktiv fritid. Sportsgrenen tiltrækker også unge og børn, fordi den er sjov og meget varieret. På eliteplan kan en konkurrence pågå i timevis – med lange distancer, mens vi andre er tilfreds med en konkurrence på én time eller mindre. Der er distancerne ofte 400 m svømning, 20 km på cykel, derefter en 5 km lang løbetur. Hvis du tager disse distancer som udgangspunkt, til at undersøge dit niveau og din nuværende kondition, vil du hurtigt kunne se, hvad du ønsker og hvad, der kræves for at nå næste niveau.

I perioden, hvor man ikke deltager i konkurrencer, sk. offseason-træning, må man lægge vægt på kondition og intervaltræning. Men op til konkurrence-sæsonen starter, skal tempoet op. Hastigheden skal forbedres i alle momenter: svømning, cykel og løb. Og man begynder at træne to grene sammen, sk. cross pass, f.eks. svømning/cykling eller cykling/løbning.

Selv skiftene skal trænes, for at gøres hurtigere. Våddragten skal af, cykelsko og cykelhjelmen på, selv om man skal gå med cyklen i skiftezonen. Det er skiftet mellem cykling og løb som er den største udfordring, fordi stivheden i benene er stor efter et cykelløb. Det kan tage mange kilometer før du kan mærke at benene svarer til dit normale løbeskridt.I korte konkurrencer er man mere opmærksom på, at skiftene går hurtigt. I de lange, kan man bruge mere omsorg til skiftet af tøj, og til og med bruge sokker i skoene.

Du må heller ikke glemme fællesskabet. Der er stor glæde i at mødes og dyrke noget sammen. Og begynd ikke med at købe det dyre udstyr. Det er mennesket i tøjet, skoene og på cyklen som er det vigtigste. Se det hele som et langtidsprojekt, hvor du vil lære meget om dig selv og andre.